MS.55 yılında Hierapolis'te doğmuş olan Epiktetos, Denizli'de çekilen ‘Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos’ adlı belgesel ile yaşama dönüyor.
Belgeselin yapımcı ve yönetmeni Umut Hacıfevzioğlu: “Türkiye’de felsefe ve bu topraklarda yetişmiş filozoflar üzerine belgesel film çeken ilk ekibiz. Bugün çeşitli televizyon kanallarında gösterimde olan ‘Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe’ ile ‘Assos’ta Felsefe’ belgeselinden sonra şimdi de Denizli’de Hierapolisli Epiktetos’u belgeselleştiriyoruz. Başlattığımız bu çabayı yine felsefecilerin izini sürerek devam ettirmeyi amaçlıyoruz.”
Belgeselde Denizlili tiyatro sanatçısı Süleyman Zencir oynuyor, 2016 da yayına girecek.
basın:17 Kasım 2015
* UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Türkiye Felsefe Kurumu tarafından "Anadolu'da Felsefeye Yolculuk" projesi; Filozofların yaşadığı yerlerde konuşulmasını amaçlayan projedir ve Pamukkale Üniversitesi Kasım 2012 de başlatılmıştır.
Epiktetos, filozof ve felsefenin, hekim ve hekimlik ile ayın görevi yaptığını belirterek şu örnekleri ileri sürmektedir: "Hekimlik, sürekli hastalığı olanlara hava değiştirmeyi salık verdiği gibi, felsefe de, bunun gibi kökleşmiş alışkanlıkları olanlara yer değiştirmelerini salık verir. Çünkü bu alışkanlıklarının kuruluşunu sağlayan hava onları güçlendirmekten başka bir şey yapmaz. Filozofun ekolü, hekimin eczanesi gibidir. Oraya zevk duymak için gidilmez, ama hayat kurtaran bir acıyı çekmek için gidilir."
EPiKTETOS'UN HAYATI, ESERLERi ve FELSEFi GÖRÜŞLERi
Epicteto's Life, His Works and Philosophical İdeas
Dr. Enver DEMiRPOLAT
Fırat Ü.İlahiyat Fakültesi
İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı / pdf:
SB NOTU:
"Yunan" stoacı filozof diyerek bir yere varılamaz. Yunanlı olduğu ne malum? Epaphroditos’a satılmış bir köleymiş, zaten adı da bu yüzden Epiktetos (köleler sahiplerinin adıyla anılırdı), ayrıca Bölge Roma hakimiyetindeydi, halkta %100 Grek değildi, Türk dahil her milletten insan yaşıyordu.
Tarsuslu Pavlos'un İsa'nın öğretisini yaymak için yaptığı gezilerin birinde Koloseliler'e (Denizli) mektup yazar "Bu yenilikte Grek ve Yahudi, sünnetli ve sünnetsiz, barbar, İskit, köle ve özgür ayrımı yoktur" der. Buradaki İskit Türk'tür. Barbar ise Grekce konuşmayanken Yahudi de ... biliyorsunuz işte... Yani bu topraklarda Grekçe konuşup yaşayan herkes Grek (Yunan) değildi, ki Yunan demek de yanlış! Neden mi? Türkleri tarihten koparmak için nasıl ki Türk demiyorlarsa İskitlere, onlara da Yunan değil, Proto-Grek denilmeli! Sonuçta Roma dönemiydi!
*Epictetus (AD 55 – 135) Stoic philosopher. Born a slave at Hierapolis-Phrygia (Pamukkale, Türkiye), and lived in Rome until his banishment, when he went to Nicopolis (north-western Greece) for the rest of his life.
*
"Kötü huylara ve ihtiraslara düşkün kimselerin ruhu hiç doymaz. Kararsız, akımlarına uyarak sürüklenip durur. Bunlar dost olamazlar."
Epiktetos
*
"Bütün insanların benimsedikleri anlamlar vardır. Kavgalar, karışıklıklar, savaşlar nereden çıkıyor? Bu ortaklaşa anlamların özel olaylara uygulanmasından. Adalet ve iç temizliği şüphesiz her oluştan üstündür."
Epiktetos
*Epictetus (AD 55 – 135) Stoic philosopher. Born a slave at Hierapolis-Phrygia (Pamukkale, Türkiye), and lived in Rome until his banishment, when he went to Nicopolis (north-western Greece) for the rest of his life.